صفحه 1 از 1

انتخاب ژنتیکی در صفات اقتصادی زنبور عسل

ارسال شده: چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۳, ۷:۱۶ ب.ظ
توسط hony
انتخاب ژنتیکی در صفات اقتصادی زنبور عسل
سلام
در این پست به بررسی انتخاب ژنتیکی و صفات زنبور عسل می پردازیم که چه صفاتی به ملکه و چه صفاتی به کل کلنی داده می شود و همچنین صفات اقتصادی و صفات مدیریت و به عوامل کنترل و افزایش آنها می پردازیم.
چگونه تولید و رفتار چرایی را افزایش دهیم. چگونه از شیوع بیماری بیماری جلوگیری کنیم و چه بیماری مخصوص نوزادان و چه بیماری مخصوص زنبوران بالغ و چه آفتی مخصوص کل کلنی است. چگونه میل به بچه دهی را کاهش دهیم و همچنین چه نژادی دارای تمایل بیشتر به بچه دهی و برعکس. و چه عواملی روی طول عمر موثر است و نژادهای مرتبط به آن. مزایا و معایب قدرت برواز و حس پویایی.و همچنین صفاتی که بر مدیریت بستگی دارد از جمله : خوش خلقی ، رفتار آرام روی سطح شان، عدم تمایل به استفاده از بره موم، متصل کردن قابها، قدرت پاکسازی ، سرپوش شان عسل و حس جهت یابی و….
در یک تقسیم بندی صفات به ۲ دسته صفات اقتصادی و صفات مدیریتی تقسیم می شود.
صفات اقتصادی صفاتی است که به طور مستقیم بر عملکرد اثر می گذارد که تولید عسل، جمعیت، مقاومت به بیماری ها از این جمله می باشند.
صفات مدیریتی صفاتی است که به مدیریت کلنی مربوط می شود همانند رفتار دفاعی و استفاده از بره موم

الف – صفاتی که به طور مستقیم با عملکرد کلنی در ارتباط است:
۱- تولید عسل :
تولید عسل صفت رفتاری پیچیده ای است که به کلنی نسبت داده می شود این صفت به طور پیچیده ای با شرایط محیطی و عوامل ذاتی داخل کندو در ارتباط است .
برای اینکه عسل بالایی داشته باشیم باید به موارد زیر توجه کنیم:
کاهش تلفات – داشتن ملکه قوی – داشتن کندو قوی – تأمین فضای مناسب . در ضمن باید زنبوردار قبل از مهاجرت بر اساس یک نوع گیاه خاص زنبوراران را سازماندهی کند.
2- باروری :
کلنی که دارای جمعیت پایین است نمی تواند تولید عسل قابل توجهی داشته باشند جمعیت کلنی بستگی به میزان تخم ریزی و اعمال پرستاری زنبورداران کارگر در پرورش نوزادان قرار می گیرد جمعیت کلنی علاوه بر میزان تخم ریزی ملکه به قدرت زنده ماندن و طول عمر زنبور کارگر نیز بستگی دارد.
همبستگی بین جمعیت و تولید عسل در سال بستگی به شرایط محیطی دارد. و در دامنه وسیعی از بسیار منفی (-) تا بسیار مثبت (+) تغییر می کند در یک سال مطلوب جمعیت قوی باعث تولید بالا و در صورتی که در یک سال نامطلوب عسل کمتری تولید می کند.
3- رفتار جمع آوری (شهد و …) یا رفتار چرایی :
برای اینکه تولید بالایی داشته باشیم باید قدرت باروری با افزایش رفتار چرایی (جمع آوری شهد) ترکیب شود. جمع آوری شهد از گیاهان جهت زنده ماندن و رشد کلنی حیاتی است که این صفت اساس تولید عسل است. شدت جمع آوری در نژادها مختلف است. که این صفت ناشی از عوامل ژنتیکی (طول خرطوم- طول بال و …) بین آنهاست از طرفی این صفت با تولید عسل در مزرعه همبستگی مثبت (+) دارد با وجود ارثی بودن رفتار جمع آوری ،عوامل محیطی (خارجی و داخل کندو) رفتار چرایی را تحت تأثیر قرار می دهد. برای تشویق زنبور عسل استفاده از قابهای خالی و همچنین نزدیک به گل باعث می شود رفتار جمع آوری بالا رود.
4- مقاومت به بیماری ها :
معمولاً کلنی هایی که دارای جمعیت بالاست به بیماری مبتلا نمی شوند اما مقاومت به بیماری ها ژنتیکی است که نقش بسزایی در افزایش تولید کلنی دارد بیماری ها در زنبور عسل ۲ نوع است ، بیماری نوزادان که شامل لوک آمریکایی و اروپایی و بیماری بالغین شامل نوزما بعضی از آفات و بیماری ها است که هم زنبوران نوزاد هم بالغین را آلوده می کنند مانند کنه واروا .
برای پیشگیری از شیوع بیماری ها : باید تکه های موم را از محوطه زنبورستان خارج کرده ، لوازم و ابزار را باید بعد از بازرسی ضدعفونی کرد. و در فصل زمستان کندو را در منطقه خشک نگهداری کرد، سوزاندن لاشه های زنبوراران . و همچنین اگر پدیده گرومینگ (رفتاری بهداشتی) از نظر ژنتیکی بالا باشد تا حدی از شیوع بیماری جلوگیری می کند.
بررسی ها نشان می دهد که مقاومت در برابر لوک آمریکایی آفت و اروا تراشه ای منشأ ژنتیک دارد و با اجرای برنامه های انتخاب می توان مقاومت را افزایش داد مقاومت به بیماری ها و آفات همگام با افزایش تولید عسل اهمیت پیدا می کند.
5- عدم تمایل به بچه دهی :
عدم تمایل به بچه دهی لازمه یک زنبور داری تجاری می باشد بچه دهی علاوه بر اینکه مدیریت و سرکشی را مختل می سازد باعث پایین آمدن تولیدات کندو می شود در زنبورداری مدرن نژادی که دارای تمام صفات مطلوب باشد اما اقدام به بچه دهی زیادی داشته باشد کم ارزش است .
با روشهای مختلف می توان بچه دهی را مهار کرد:
اگر قابهای حاوی زنبور نر در کندو زیاد است حذف گردد، انتخاب ملکه جوان، شاخون تراشی . حذف قابهای سیاه و کهنه اما اکثر این روشها رو نمی توان در زنبور داری مدرن اجرا نمود
6- طول عمر :
از مهمترین صفات در زنبور عسل طول عمر است که بر روی عملکرد کلنی تاثیر دارد طول عمر در نژادهای زنبور عسل متفاوت است طول عمر حتی برای چند روز باعث افزایش تولید می شود . طول عمر صفتی است که تحت تا ثیر عوامل محیطی زیادی نظیر تغذیه در دوران لاروی و عوامل وراثتی قرار دارد نوع تغذیه اولاً باعث طول عمر ثانیاً تخم گذاری ملکه و ثانیاً قدرت نرینگی نرها می شود کار زیاد و شدت غذا دادن به لاروها باعث می شود طول عمر زنبور پرستار کم شود همخونی باعث کاهش طول عمر می شود.
7- قدرت پرواز :
طول بال جلو در قدرت پرواز و رفتار چرایی (صحرایی) موثر است . هر چه اندازه بالها بزرگتر باشد دامنه پرواز یک زنبور بیشتر است با این صفت زنبور می تواند از منابع شهد خیز دور دست استفاده کنند مانند نژاد اروپای غربی. دامنه پرواز در نژادهای زنبور عسل متفاوت است این صفت در بعضی نقاط مطلوب و در بعضی نقاط نامطلوب است تأثیر نامطلوب آن در جفتگیری طبیعی بروز می کند (منطقه ایزوله). همبستگی مثبت بین طول بال و عسل وجود دارد. و زنبوری که دارای طول بال بزرگ باشد دارای طول عمری متوسط است.
۸- حس بویایی قوی
حس بویایی از مهمترین اعضای حسی زنبور عسل است و محل اصلی ان روی شاخکها است حس بویایی زنبور عسل بسیار پیشرفته است حس بویایی در زنبور های نر بیشتر از کارگرهاست. حس بویایی و قدرت پرواز موجب افزایش تولید می شود حس بویایی قوی در شناسایی منابع شهد نیز کمک موثری به زنبور کارگر می کند .علاوه بر صفات مطلوب تمایل زنبور به غارتگری بالا می رود.
۹- قدرت زمستان گذرانی :
کندویی برای زمستان گذرانی خوب است که دارای حداقل ۶۰۰ گرم وزن خالص زنبور عسل باشد در غیر این صورت باید ادغام شود. زمستان گذرانی از طریق قدرت زنده ماندن کلنی برای مدت طولانی با داشتن ذخیره غذایی محدود، بدون پرواز پاکسازی ( در حالت استراحت) و واکنش به تغییرات ناگهانی درجه حرارت مشخص می شود اگر زنبور در یک روز آفتابی در زمستان یا در روز سرد بهاری از کندو خارج و به پرورش نوزاد بپردازد قدرت زمستان گذرانی آن پایین می آید در صورتی که در بعضی از نژادها زنبوری که بیرون نمی آید دارای قدرت زمستان گذرانی بالایی دارد هر گونه فعالیت در هوایی نامتعادل موجب اتلاف انرژی و بالا رفتن مصرف عسل و کاهش زمستان گذرانی می شود.
10- رشد بهاری :
رشد بهاری که تنوع زیادی در بین نژادها دارد این تنوع دارای عوامل مورثی است .
رشدبهاری یعنی افزایش جمعیت کندو در بهار بدون هیچ گونه تغذیه تحریکی . رشد بهاری در مناطق سردسیر و معتدل فروردین ما ه است کندویی که پرورش نوزاد را زود شروع می کند به بیماری نوزوما بسیار حساس می شوند.
زنبورداران به زنبوری نیاز دارد که بهار بدون احتیاج به تغذیه تحریکی رشد کند. از طرف دیگر چنین صفتی باعث بهبود سایر صفات نیز می گردد. چنین کندوهایی تا پایان تابستان یک کندوی قوی و زنبور جوان برای زمستان گذرانی و تشکیل کلنی در بهار بعدی را فراهم می کند.
11- صرفه جویی :
یکی از مهمترین صفت در زنبور عسل صرفه جویی می باشد که با رشد فصلی ارتباط نزدیک دارد و صرفه جویی در نژادها تفاوت های زیادی دارد مثلاً نژاد ایتالیایی اصلاح شده آمریکا عموماً افراط گر در صورتی که در نژاد اناتولی بسیار صرفه جوتر از کارنیولان است . صرفه جویی صفتی است که در اسرینهای مدرن وجود ندارد . هرچه صفت صرفه جویی در نژادهای زنبور عسل بالا باشد تولید عسل بالا می رودوهمچنین برعکس.
12- غریزه خودتدارکی :
این صفت ارتباط نزدیکی با صفت صرفه جویی دارد . کلنی هایی که چنین صفتی دارند در انتهای جریان شهد اصلی خودشان را نشان می دهند چنین زنبوری در انتهای شهد اقدام به ذخیره سازی می کند ( در قابهای نوزاد) نژاد ایتالیایی کمتر در قابهای نوزاد عسل ذخیره می کند ( حجرات زنبوران کارگر)
13- ترتیب ذخیره عسل :
یکی دیگر از صفات زنبور عسل ترتیب ذخیره عسل شان است که با خود تدارکی ارتباط دارد زنبورها دو تمایل متضاد دارند : بعضی از کلنی ها عسل را نزدیک سلولهای نوزادان ذخیره می کنند و بعضی دیگر دورتر از سلولهای نوزادان ذخیره می کنند. ذخیره سازی دور از منطقه نوزاد در ابتدای فصل زنبور را تشویق به ساختن شان می کند در حالی که ذخیره عسل در نزدیک نوزادان باعث از بین رفتن انگیزه بچه دهی می شود غریزه خود تدارکی در زنبورها موجب می شود که زنبور مقدار زیادی عسل ذخیره کند نژاد کارنیولان همان تمایل را دارد در انتهای تابستان عسل را در نزدیک سلولهای نوزاد ذخیره می کند اما نژاد ایتالیایی بر عکس.
14- تولید موم و شان سازی :
صفت تولید موم علاوه بر تامین موم مورد نیاز زنبوردار با تولید عسل رابطه مثبت و با بچه دهی رابطه منفی دارد. فقدان ذوق شان سازی باعث بروز فعالیت های مضری در زنبور عسل می شود زنبور نژاد غربی خصوصاً نژادهای آفریقایی از نظر تولید و قدرت شان سازی فوق العاده ای دارند.
زنبور عسل کارگر موم را به وسیله چهار جفت غدد مومی خود از طرفین و زیر چهار حلقه آخر شکم ترشح می کند قدرت شان سازی باعث می شود در کندو همه ساله قابهای نو وجود داشته باشد تمایل به شان سازی تأثیر غیر مستقیمی بر محصول عسل داشته است. فقدان میل به شان سازی باعث افزایش میل به بچه دهی می شود.
15- جمع آوری گرده :
گرده گل در واقع مجموعه از سلولهای نر تولید شده در بساک پرچم های گلها می باشد جمع آوری گرده برای حیات و تولید مثل کلنی زنبور عسل ضروری است این گرده خصوصاً برای زنبورهای جوان پرستار که وظیفه تغذیه نوزادان ، ملکه و سایر زنبورها را به عهده دارند بسیار حیاتی است گرده باعث می شود طول عمر زنبور زیاد شود کمبود گرده باعث عوارض سوء و رفتاری غیر طبیعی زنبور عسل می گردد که مهترین آنها کاهش یا عدم تولید ژل رویال، کاهش طول عمر، عدم تولید زهر به اندازه کافی، کاهش تخم گذاری ، کاهش تولید موم و شان ، حساس شدن به بیماری نوزما و عدم زمستان گذرانی و … و همچنین کمبود گرده در فصل بهار باعث می شود زنبوران کارگر نرها را از کندو حذف کنند اگر در منطقه گرده نباشد زنبور شروع به جمع کردن خاک اره و خاکه ذغال و بذر یا اسیر قارچها می کند.

16- طول زبان :
طول زبان یا خرطوم زنبور عسل درنژادهای مختلف متفاوت است و اندازه آن یکی از ملاکهای تشخیص نژادی است. زمانی طول زبان فاکتور مهمی است که منطقه کشت وسیعی از شبدر قرمز باشد . زنبور عسل نژاد اروپای غربی دارای زبان کوتاه بوده و قادر به برداشت شهد از شبدر قرمز نیست. نژاد ایتالیایی و کارنیولان می توانند از شبدر قرمز عسل تهیه کنند طول زبان نقش مهمی در تولید عسل دارد به عبارت دیگر نژادهایی که خرطوم بلند دارند امکان بهره برداری از گلهای بیشتر را دارد وبرعکس نژادهایی که خرطوم کوتاهی دارند از شهد گلهای کمتری استفاده می کنند لذا طول خرطوم یکی از خصوصیات مهم نژادی محسوب می شود .
17 – تعداد قلاب در لبه جلویی بال عقب :
تعداد قلاب با سطح بال رابطه مستقیمی داشته و در قدرت پرواز موثر است در یک مطالعه اصلاح نژادی ۲۲ نسل انتخاب و در دو جهت دو لاین پدید آمد که تعداد قلاب در حد بالا ۲۸ و در حد پایین ۶/۱۰ است و بقیه نژادها تعداد قلابهایشان حد واسط این دولاین است.
همبستگی مثبت(+)بین قلاب و کوبیتال ایندکس مشاهده شده است که این همبستگی تاثیر پلیوتروپی ژنهامی باشد .
18- مساحت سبد گرده و طول ساق پای سوم :
پای عقبی زنبور عسل از نوع پای سبدی یا جمع آوری می باشد . دراین تیپ پاها مفصل اول پنجه به مراتب بزرگتر و پهن تر از مفاصل دیگر است زنبور عسل از سبد گرده و بره موم استفاده می کند مساحت سبد گرده و تولید عسل رابطه مستقیمی دارند اگر مساحت سبد گرده بیشتر باشد زنبور عسل گرده بیشتری حمل می کند که این عمل باعث می شود نوزادان بیشتری پرورش پیدا کنند و جمعیت کندو بالا رفته و تولید عسل بیشتر می شود هر چه زنبور گرده بیشتر مصرف کند طول عمرش بیشتر می شود همبستگی مثبت و معنی داری بین طول ساق پای سوم و تولید عسل برآورد گردیده است طول پای سوم بر روی سبد گرده تاثیر گذاشته و تولید را افزایش می دهد.

2- صفاتی که بر روی مدیریت تأثیر دارد :
در اینجا به بررسی صفاتی می پردازیم که بر روی عملکرد یا تولید تأثیری ندارد ولی بر روی مدیریت کلنی موثر است.
1- صفت خوش خلقی :
خوش خلقی صفتی است که تمام زنبورداران چه تفننی و چه مدرن از آن استقبال می کنند . بد خلقی کار کردن را با زنبور مشکل می کند و وقت زنبوردار را می گیرد و خوش خلقی صفت قابل توارثی است که می توان در یک نژاد بهبود یابد . شرایط محیطی بر روی بدخلقی تأثیر بسزایی دارد شرایط بد جوی آب و هوا باعث پرخاشگری زنبورها می شود .

2- رفتار آرام روی سطح شان :
یکی از بهترین صفت در مدیریت زنبور عسل آرام بودن زنبور روی سطح شان است. نژادهای عصبی سریع از روی قابها پرواز می کنند ولی نژادهای خوش خلق بر روی سطح قاب آرام است . ناآرامی زنبور عسل بر روی سطح شان باعث تلف شدن وقت در موقع بازدید کلنی و پیدا کردن ملکه که مشکلاتی به همراه دارد. نژاد کارنیولان دارای رفتار آرام روی سطح شان است و نژاد ایتالیائی در روی سطح شان نسبتاً آرام است اما زنبور نژاد تیره اروپا در محیط باز تا حدی مهاجم است .

3- عدم تمایل به استفاده از بره موم :
یکی از بدترین صفات زنبور عسل پوشاندن تمام سطوح داخل کندو با بره موم است در کندوهای مدرن ( نو) این کار کاملاً غیر ضروری است. مصرف بره موم در نژاد قفقازی بسیار زیاد است در صورتی که درنژاد مصری و کارنیولان استفاده از بره موم به حداقل ممکن رسیده است.

4- متصل کردن قابها و ساختن موم های اضافی :
یکی دیگر از صفات نامطلوب زنبور عسل چسباندن قابها به قسمت بالایی و اطراف کندو است این مشکل در تمام نژادها با درجات متفاوت وجود دارد. محکم شدن و چسبیدن شان ها نه تنها وقت گیر بلکه باعث له شدن و تلف شدن تعدادی از زنبوران و حتی بعضی مواقع باعث له شدن ملکه نیز می شود از طرف دیگر له شدن باعث می شود که زنبور ها از خود دفاع کنند . تلاقی نژاد بومی و نژادهای خارجی طی چند نسل باعث از بین رفتن این صفت می شود.

5- قدرت پاکسازی و تمیز کردن کندو :
قدرت تمیز کردن در نژادهای مختلف متفاوت است بعضی کلنی ها وجود قابهای کپک زده را تحمل کرده و آن را تمیز نمی کنند این یک حس ذاتی برای زنبور است، در صورتی که زنبور عسل قدرت پاکسازی نداشته باشد به آفات و بیماری چون نوزما لوک اروپایی وآمریکایی، کنه واروا و عفونت نوزادان و… مبتلا می شود به همین دلیل در یک برنامه نژادی با انتخاب کلنی های مقاوم می توان قدرت پاکسازی را افزایش داد و باعث ایجاد مقاومت به بیماری های عفونی همچون لوک آمریکایی شود.
6- سرپوش شان عسل :
در کشورهایی که عسل باشان مصرف می کنند هنر سرپوشی شان مهمترین فاکتور است زنبور انگلیسی کاملترین سرپوش عسل را ارائه می دهد این سرپوش رنگ سفید خالص دارد. سلول گنبدی شکل، و هر سلول بطور مجزا قابل تشخیص است شکل و رنگ و طرح سرپوش به نژاد بستگی دارد.
کارنیولان سرپوش سفید برفی تولید می کند و این سرپوش بدون شکل است . نژاد ایتالیائی سرپوش سفید، ولی ضخامت آن قدری بیشتر از بقیه است. نژاد آناتولی سرپوشی سفید اما یک سوم قسمت پایین شان بطور مشخص خاکستری بوده وسلول نامشخص است سرپوش عسل در اکثر نژادهای غربی خاکستری تیره می باشد.
7- حس جهت یابی :
حس جهت یابی در جایی که کندوها در یک ردیف قرار دارند بسیار مفید است . فقدان حس جهت یابی باعث افزایش ” دریفیتینگ ” ( گم شدن زنبور ) شده و موجب شیوع عوامل بیماری زا می شود از طرف دیگر فقدان حس جهت یابی باعث تلف شدن ملکه در موقع برگشت از پرواز جفتگیری می شود نژاد مصری و سیبری دارای حس جهت یابی خوبی هستند.( حس جهت یابی نزاد ایتالیایی نیز کمی خوب نیست و موقع برگشت از جفتگیری اشتباه در وارد شدن به کندوهای دیگری رو بیشتر انجام میده که میتوان به طریقی این مسئله رو جبران کرد)

Re: انتخاب ژنتیکی در صفات اقتصادی زنبور عسل

ارسال شده: چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۳, ۹:۳۹ ب.ظ
توسط avrinasal
با سلام وتشکر از دوست خوبمون اقای حاجی زاده مطالبتون خیلی جامع و رسا من خواستم این مطلبو هم اضافه کنم شاید ربطی به این مبحثتون نداشته باشه ولی یکی از مهمترین رکنهای زنبورداری هست توانایی و دانش خود زنبوردار در کنار این ویژگیهای گفته شده با داشتن نژاد خوب و چراگاه بی نظیر چنان که خود زنبوردار از دانش کافی این رشته برخوردار نباشه در زمان کوتاهی تمامی این ویژگیها رو از دست خواهد داد و هیچ بهره اقتصادی نیز نخواهد داشت (همین مشکلی که حال حاضر به آن گرفتاریم ) مهمترین مشکل عصر حاضر در ایران نبود دانش کافیه و توانایی پرورش دهنده است هنوز این صنعت به صورت سنتی اداره میگردد چنانچه این ویژگیهای گفته شده (نژاد خوب و توانایی اداره این نژاد )در کنار هم نباشند مطمئنا تلاش فرد بی نتیجه خواهد بود موفق باشید

Re: انتخاب ژنتیکی در صفات اقتصادی زنبور عسل

ارسال شده: شنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۴, ۱۲:۲۰ ب.ظ
توسط faridatar
با سلام

بنظر میرسد بررسی تک تک همه این عوامل برای یک زنبور دار جهت ادامه کار و اصلاح نسل زنبور بسیار سخت باشه . ولی پارامتر میزان تولید عسل سالانه را می توان معیار سنجش خوبی برای تمام پارامترهای فوق در نظر گرفت . زیرا میزان تولید عسل با تما م پارامتر های فوق همبستگی مستقیم دارد . میتوان جهت پیوند ویا بر مصنوعی از کلنی های با تولید عسل بالا استفاده کرد . و حتی الامکان از بر دادن طبیعی کلنیها که باعث ایجاد کندویی با صفات غیر پیش بینی میشود جلوگیری کرد . زنبوردار اگر این روش را بطور مداوم وهمه ساله پیگیری کند کلنیها به مرور زمان دارای صفات خوب ومثبت میشوند

Re: انتخاب ژنتیکی در صفات اقتصادی زنبور عسل

ارسال شده: شنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۴, ۲:۰۱ ب.ظ
توسط barbod-beee
faridatar نوشته شده:با سلام

بنظر میرسد بررسی تک تک همه این عوامل برای یک زنبور دار جهت ادامه کار و اصلاح نسل زنبور بسیار سخت است . ولی پارامتر میزان تولید عسل سالانه می تواند معیار سنجش خوبی برای تمام پارامترهای فوق در نظر گرفت . زیرا میزان تولید عسل با تما م پارامتر های فوق همبستگی مستقیم دارد . میتوان جهت پیوند ویا بر مصنوعی از کلنی های با تولید عسل بالا استفاده کرد . و حتی الامکان از بر دادن طبیعی کلنیها که باعث ایجاد کندویی با صفات غیر پیش بینی میشود جلوگیری کرد . زنبوردار اگر این روش را بطور مداوم وهمه ساله پیگیری کند کلنیها به مرور زمان دارای صفات خوب ومثبت میشوند

با نظر شما موافق هستم. فقط در مورد گرفتن بچه طبیعی : کندوی بچه طبیعی می ده یعنی که از لحاظ ژنتیکی مستعد بچه دهی است پس بهتره جند روز بعد از گرفتن بچه طبیعی ملکه از کندو حذف شده و از یک کندوی خوب تخم و شفیره به این کندو برای ایجاد شاخون بدیم.