همه چیز در مورد زنبور و رازهای آن

مطالب و مقالات ارسالی در مورد زنبورعسل و زنبورداری که توسط دوستان و کاربران ارسال شده است.
پرورش ملکه زنبورعسل,اصلاح نژاد,اصلاح نژاد,بيماريها وافات زنبورعسل,بازديد كندو و نگهداري,تجهيزات زنبورداري,لغات انگليسي زنبورعسل,اخبار و متفرقه,
شكل شناسي و فيزيولوژي,تغذيه زنبورعسل وزمستان گذراني

مدیر انجمن: mellifera

نمایه کاربر
mellifera
مدیر سایت زنبورعسل ایران
مدیر سایت زنبورعسل ایران
پست: 4166
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۹, ۱۲:۰۰ ق.ظ
محل اقامت: آذربایجان شرقی-مرند
تشکر کرده: 4565 دفعه
تشکر شده: 2800 دفعه
تماس:

همه چیز در مورد زنبور و رازهای آن

پست توسط mellifera »

[JUSTIFY]همه چیز در مورد زنبور و رازهای


زنبور عسل یا Apis – mellifica حشره ایست که بیشتر در نواحی گرم ، داخل کندوهایی با حفره هائی از موم که شکل مقطع موم به صورت شش ضلعی های کاملا منظم است . موم حاصل ترشحات غدد زیر پوستی مربوط به زیر شکم حیوان است و به صورت ورگه های نازک سفید خارج می شود که زنبور های کارگر Ouvrieres این ورقه ها را بوسیله دهان خود نرم و آماده نموده و جهت ساختن سلولهای کندو مورد استفاده قرار میدهند . حفره های کندو محل تخمگذاری ملکه است که ساختمان این سلولها در تعیین نوع تخم در تولید زنبور های کارگر و ملکه ونر بسیار مهم است . در حوالی روز چهارم این تخم ها تبدیل به لارو شده و جهت رشد توسط ژله رویال Gelee Royale تغذیه می شوند . ژله رویال از نظر ارزش غذایی بسیار غنی بوده به طوری که لاروها به سرعت رشد و وزن شان زیاد می شود . لاروهایی که از نظر ژنتیکی ماده می باشند ایجاد زنبور های کارگر و یا ملکه مینمایند . زنبور های کارگر فقط چند روز اول زندگی خود با ژله رویال تغذیه می شوند و سپس از مواد قندی استفاده می کنند در صورتی که زنبور ملکه بخوردن ژله رویال ادامه میدهد . در روز پنچم و کامل شدن رشد لاروها زنبور های کارگر در حفره ها که بوسیله قشری بنام Opercule که یک ماده قابل نفوذ هوا و ترکیبی از موم و پولن ( گرده گل ) است مسدود میماند . به مرور زمان لاروها تغییر شکل داده و به صورت Nymphe ، و بالاخره حشره اصلی ( زنبور عسل ) در می آیند . و پس از گذشت 8 روز شروع به جویدن Opercule می نمایند .

زنبور های کارگر تازه متولد شده شروع به پاک کردن سلولها از باقی مانده مواد غذایی و باقی مانده پوسته لارو ها می نمایند و سلول را برای تخم ریزی مجدد آماده می نمایند و در این مرحله جزء زنبور های پرستار به شمار می آیند ، از غــده پیشـا نـــی ( Glandes Pharyngiennes Frontales ) زنبور های تازه متولد شده ژله رویال ترشح می شود که از آن جهت تغذیه لاروها و زنبور ملکه استفاده می کنند .


بعد از روز دوازدهم زنبور های کارگر اولین پرواز خود را شروع و جزء گروه زنبور های انباردار( Magasinieras ) در می آیند نقش زنبور های انبارداردر تغلیظ و پوشاندن درب سلولهای مومی حاوی مواد غذایی آورده شده توسط گروه زنبور های Butineuses با موم ترشح شده از غدد زیر شکم خود می باشد .

بعد از ده روز این زنبور ها وارد گــــــروه Butineuses می شوند و زندگی خود را در خارج از کندو برای جمع آوری آب . گرده گــــــــل ( Pollen ) ، بره موم ( Propolis ) و شهد گل (Nectar ) – شروع می کنند .

رازهای زنبور عسل


زنبور عسل (Apice melifera) از راسته نازک بالان (Hymenoptera) است. زنبور عسل قسمت های دهانی جونده و مکنده، هر دو را داراست. دگریسی آن کامل است و به طور دسته جمعی زندگی می کند و شامل سه دسته هستند. ۱) ملکه (Queen) که تخم می گذارد. ۲) نرها (prones) کارشان فقط بارور کردن ملکه های جدید است. ۳) کارگرها (Worker) که ماده عقیم هستند و اغلب انواع متعددی دارند. کندوی زنبور عسل یا به صورت جعبه های مکعبی به ابعاد ۵۰cm که کندوی modern می گویند و یا به به صورت سبد که کندوی بومی می گویند.
● ساختمان مورفولوژیکی زنبور عسل ▪ بدن زنبور عسل به طور متراکم از موهایی پوشیده است که دارای تارهای (Barbs) جانبی کوتاهی است. و به راحتی دانه ها گرده را می گیرند. در چشم های مرکب و پاها، موهای صاف وجود دارد پاهای جلویی در حاشیه ساق (tibia) موهای راست و خشن و کوتاهی را دارد و برای تمیز کردن چشم ها از گرده گل به کار می رود و برس چشمی (Eye bursh) می گویند. ▪ بالهای زنبور در هنگام پرواز به وسیله قلاب هایی به هم درگیر می شوند و یا بال به نظر می رسند. و نوک این بالها مسیر شکل را طی می کند. ممکن است ۴۰۰ بار در ثانیه مرتعش شوند. آرواره های زیرین mandibles در کارگران صاف برای جمع آوری گرده و ساختن شاخه ها به کار می رود. آرواره های بالایی maxillae مانند قاشقک های طویلی بوده و برای جمع آوری گرده های گل به کار می رود. ▪ لب تحتانی تبدیل به خرطوم شده و ضمایم حسی- بی(Cabialplas) در اطراف آن قرار دارد. مایع شهد در اثر عمل مکنده حلق به درون چینه دان بزرگ یا معده عسل (Money Stomash) کشیده می شود. چهار لب مثلثی دریچه ای را درست می کند و از ورود عسل به معده جلوگیری می کند. بجز موقعی که جهت تغذیه مورد نیاز است. روده زنبور عسل باریک و دراز است. و تقریبا به ۱۰۰ لوله کوچک، مالپیکی اتصال دارد و روده راست، بزرگ است و به مخرج ختم می شود. در انتهای بدن سوزن وجود دارد که فقط در کارگرها و ملکه ها دیده می شود. حس بویایی در زنبوران عسل بسیار قوی و تیز است و چشم ها دارای تعداد فراوانی واحدهای بینایی است و دارای مغز نسبتا بزرگ است: زنبوران عسل قادر به تشخیص رنگ قرمز و سیاه از هم نمی باشند. گونه و نژادهای زنبور عسل ۱) زنبور هندی (Apis Indiea) ۲) زنبور درشت (Apis drostata) ۳) زنبور ریز (Apis florae) ۴) زنبور عسل معمولی (Apis mellifera)
● محصولات زنبور عسل و نحوه گردآوری آنها می توان به شهد یا عسل و گرده زنبور عسل و بره «موم» که از صمغ ها به وجود می آید، اشاره کرد. گرده زنبور عسل دارای انواع مواد الی و ویتامین ها می باشد. گرده شامل قندهای احیاکننده می باشد که در کل ۳۱% در گروه کربوهیدرات وجود دارد. میزان متوسط پروتئین گروه حدود ۲۲% است و تمام اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز انسان در ترکیب پروتئینی دانه گروه وجود دارد. عصاره اتری گروه حاوی چربی ها و روغن ها، پیگمان ها، دونین ها، ویتامین ها و هورمون رشد می باشد. گروه حاوی ۱۳ نوع اسید چرب و دو استدول عمده به نام های ۲۴- متیلن کلسترول و « بی سی توسترول» است. برای جمع آوری دانه گرده می توان از تله گرده، استفاده کرد، ولی این کار توصیه نمی شود، چون جمعیت زنبورها را تضعیف می کند.
●بعضی از مصارف گرده زنبور عسل دانه گرده در پزشکی اهمیت خاصی دارد. در درمان بیماری های پروستات و آلرژی و در حال بی اشتهایی از داروهایی که از دانه گرده ساخته می شوند، استفاده می کنند. دانه گرده به عنوان مکمل غذایی به کار می رود و از آن در رفع چین و چروک و لکه های صورت استفاده می گردد. از داروهای مشهور می توان به Prostaflor Ofilorex اشاره کرد.
● نیش زنبور از نیش زنبور عسل به علت خاصیت قلیایی و اسیدی بودن آن در درمان بیماریها، استفاده می کنند.
● تولید مثل ▪ در کارگرها تنها اثری دیده می شود ولی در ملکه به خوبی توسعه یافته است. ملکه جوان ۶ روز بعد از بیرون آمدن، با یک زنبور نر جفتگیری می کند، اندام های جفت گیری نر پاره شده و در کیسه تناسلی ماده باقی می ماند و تا اینکه بعد از بازگشتن به کندو، کارگرها آن را از بین می برند. اسپرماتورزوئیدهایی که بدین صورت در کیسه ذخیره اسپرم، جای می گیرد، به کار همه تخم های لقاح یافته ای که ملکه خواهد گذاشت، بکار می رود. تخمدان های ملکه پر شده و شکم را پر می کند و ظرف دو روز، شروع به تخم گذاری می کند. ▪ از تخم های لقاح نیافته، زنبورهای نر (هاپلوئید ۶۱ کروموزوم) و از لقاح یافته ها، زنبورهای ماده (دیپلوئید و دارای ۲۳ کروموزوم) تولید می شود. تخم ها تبدیل به لاروکرمی شکل کوچک فاقد پاهاو چشم می شوند و از ژله شاهانه که توسط غده های حلقی کارگران جوان تولید می گردد، تغذیه می کنند. ولی لاروهای ملکه بیشتر به تغذیه شاهانه می پردازند و به همین جهت با سرعت زیاد بزرگ و تمایز می یابند. ▪ دم لارو چندین بار، پوست اندازی می کند روی سلول بوسیله موم پوشیده می شود. و لارو در داخل آن قرار گرفته و شفیره نام دارد و دگردیسی را کامل نموده و به کمک آرواره های زیرین، سرپوش حجره را پاره کرده و به شکل یک نوزاد جوان بیرون می آید. بعد از عمل جفت گیری زنبوران نر، به بی غذایی می افتند و می میرند.
http://nish-o-nosh.blogsky.com[/JUSTIFY]


چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 44 مهمان