فراوری محصولات زنبورعسل

مطالب و مقالات ارسالی در مورد زنبورعسل و زنبورداری که توسط دوستان و کاربران ارسال شده است.
پرورش ملکه زنبورعسل,اصلاح نژاد,اصلاح نژاد,بيماريها وافات زنبورعسل,بازديد كندو و نگهداري,تجهيزات زنبورداري,لغات انگليسي زنبورعسل,اخبار و متفرقه,
شكل شناسي و فيزيولوژي,تغذيه زنبورعسل وزمستان گذراني

مدیر انجمن: mellifera

نمایه کاربر
mellifera
مدیر سایت زنبورعسل ایران
مدیر سایت زنبورعسل ایران
پست: 4166
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۸۹, ۱۲:۰۰ ق.ظ
محل اقامت: آذربایجان شرقی-مرند
تشکر کرده: 4565 دفعه
تشکر شده: 2800 دفعه
تماس:

فراوری محصولات زنبورعسل

پست توسط mellifera »

[JUSTIFY]فرآوری محصولات :

در جامع بین عوام مردم به طور کلی، زنبور عسل را تنها با محصول عسل آن شناخته اند.
اما زنبور عسل انواع محصولات را تولید می کند. از جمله: بره موم، ژله شاهانه و موم و گرده ، که انسان بعد از برداشت این محصولات از می تواند با انجام یكسری عملیات فراوری محصولات یاد شده را به شكلهای مختلف مورد استفاده قرار دهد.

عسل (Honey)
عسل ماده ی غلیظ قندی است که از جمع آوری شهد گل ها توسط زنبور عسل حاصل میگردد که زنبور بعد از عمل آوری و تبدیل شهد به عسل آنرا در حجرات چند وجهی ذخیره میکند و روی آنرا با پولک مومی می پوشاند .البته حین عمل آوری یکسری از آنزیمهای خود زنبور نیز به عسل اضافه می شود.

95 درصد ماده ی خشك عسل را قند ها تشكیل داده اند و 80 الی 85 درصد این قندها را فروكتوز و گلوكز تشكیل داده است البته علاوه بر این منو ساكاریدها درصدی هم قند دی ساكارید ساكارز در آن وجود دارد. از عسل می توان بعنوان جانشینی مناسب برای مواد شیرین کننده مثل شکر استفاده کرد. مثلا در صنعت تولید نوشابه و نوشیدنی ها و همین طور به خاطر خاصیت جاذب الرطوبه بودن عسل در صنعت شیرینی پزی استفاده های متعدد دارد و به تازه ماندن شیرینی در مدت زمان طولانی تر کمک می کند. می توان عسل را با موم آن استفاده کرد و یا اینکه تنها به شکل موم از آن استفاده نمود. حتی می توان به درون عسل آجیل اضافه کرده و میل نمود. البته نباید فراموش کرد که در علم پزشکی از عسل استفاده های فراوانی میشود، مثلا در پانسمان جراحات و ضد عفونی نمودن.

گرده (Pollen)
گرده ی گل در واقع اندام نرینه ی گیاهان می باشد .ذرات گرده ی گل توسط زنبوران كارگر جمع آوری شده و جهت مصرف و تامین نیازهای پروتئینی درون سلول های مومی چند وجهی ذخیره میگردد.گرده ی گل علاوه بر اینكه در امر زنبورداری برای تغذیه ی زنبور عسل مورد استفاده قرار میگیرد بلكه در صنایع مختلف منجمله آرایشی بهداشتی و پزشكی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.

موم (Wax )
موم توسط چهار جفت غده ی موم ساز زنبوران كارگر سن مناسب ترشح شده و علاوه بر استفاده در ساخت و مرمت سلولهای مومی در صنایع آرایشی در تهیه ی كرمها و لوسیونها متعدد كاربرد دارد.همینطور در صنعت دارو سازی و نیز در صنعت ریخته گری، شمع سازی و چاپ و رنگررزی نیزکاربرد دارد.و همینطور در بسته بندی، نگهداری و عمل آوری مواد غذائی و جلاها و واکسها...


بره موم (Propolis)
بره موم مخلوطی از مقادیر گوناگون موم زنبور و رزین ها است که توسط زنبور از گیاهان بویژه جوانه گلها و برگها جمع آوری شده است. خود بره موم دارای خاصیت آنتی باکتریال است برای همین بیشترین و بهترین کاربرد را در علم پزشكی برای درمان برخی بیماری ها دارد . همینطوراستفاده در مواد آرایشی، ضد آب کردن ظروف، به عنوان عایق حرارتی ویا در صنایع الكتریكی و...

برای بکار بردن بره موم در داروها ابتدا باید عصاره خالص این ماده استخراج شود. سپس در داروها بكار برده شود. برای اینکه از حلال های مخصوص بره موم استفاده می شود. بره موم در گیلکول و اتانول حل می شود. عصاره هائی دارای 70 محلول اتیل الکل بعنوان مناسبترین عصاره در نظر گرفته می شوند.

برای مثال در تهیه عصاره 10 از فرمول:
1 قسمت بره موم + 9 قسمت الکل استفاده می شود. به طور میانگین تولید بره موم هر کندو در سال 10 الی 300 گرم می باشد.

ژله شاهانه (Royall jelly)
ژله شاهانه یا بوسیله یك جفت غده هیپوفارنژل یا فوق حلقی زنبورهای کارگر جوان به منظور تغذیه به لاروها و زنبور ملکه ترشح میشود. از ژله شاهانه مصارف داروئی زیادی می شود.

ژله شاهانه به سبب وجود استیل کولین فشار خون را پائین می آورد و همینطور کلسترول خون را کنترل می کند. البته خواص درمانی زیادی برای این ماده شمرده شده است. مجمله میتوان به: تقویت قدرت جنسی،نشاط آوری، تقویت حافظه و ...اشاره كرد. برای برای فراوری و استفاده این ماده در داروها و قرص ها معمولا ژله شاهانه را بصورت فریز خشک که بوسیله تبخیر مقدار آب حاصله از انجماد محصول در خلا بدست می آید تهیه می کنند(lyopgilization). در این روش خشکانیدن همه خواص اولیه محصول حفظ می شود. یعنی ترکیبات فرار که در اثر تبخیر در دمای بالاتر خارج می شوند حفظ می کند و به اجزا ناپایدار در برابر گرما صدمه نمی زند.

یكی از رایجترین روش نگهداری ژله شاهانه به صورت تركیب هموژن لیوفیلیزه آن با عسل درون شیشه های كدر در برودت یخچال است.

زهر(Venom)
تمامی حشرات که قدرت نیش زدن دارند در راسته بال غشائیان قرار می گیرند زنبور نیز در این راستا قرار می گیرد که نیش این حشره از تغییر دستگاه تخم ریزی در کارگران بوجود می آید.هر زنبوركارگر سن مناسب 0.3میكرو لیترزهر تولید میكند كه 0.2میكرو لیتر آن تبخیر و 0.1میكرو لیتر آن به شكل پودر باقی میماند.به عبارتی از هر 10000زنبور كارگر سن مناسب می توان 1گرم زهر خالص تولید كرد. زهر زنبور نیز به شکل های گوناگونی نگهداری می شود مثلا به شکل پودر و یا حالت مایع و یا اینکه به شکل قرص و کرم. خواص مختلفی هم دارد در درمان بیماریهای عصبی، صدمات رباط، درد عضلات و ... بکار رفته است.

معمولا به شکل قرص و کرم مصرف می شود و یا بصورت آمپول و تزریق زیر جلدی استفاده می شود.شرایط نگهداری و بسته بندی زهر نیز مانند ژله شاهانه است یعنی در شیشه های تیره و بدور از نوردر یخچال نگهداری کرد.
http://shabnamak.mihanblog.com
[/JUSTIFY]


چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 37 مهمان