بررسی انواع کندوهای مدرن در ایران
ارسال شده: یکشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۳, ۸:۳۴ ب.ظ
[JUSTIFY]بررسی انواع کندوهای مدرن در ایران
چکیده
کندوی مدرن زنبور عسل ( نوع لانگستروت) بیش از 60 سال است که وارد ایران شده است. در طی این سالها کندو دستخوش تغییراتی مانند حذف درپوش داخلی، یکپارچه شدن بدنه و کف و عدم یکنواختی در اندازه های بدنه و قاب گردیده و از کارایی آن کاسته شده است.
از دیگر سو هوای کره زمین و همچنین ایران در طی 30 الی 40 سال گذشته گرم تر شده و کندوهای موجود که برای چنین شرایطی طراحی نشده اند توان حفاظت از کلنی در گرمای تابستان را ندارند.
از آنجا که صنعت زنبورداری مانند دیگر بخش های اقتصاد در فضای رقابتی قرار دارد بازنگری نسبت به وضع کندوی زنبورعسل و رفع نقایص آن در راستای افزایش بهره وری امری ضروری و گریز ناپذیر می باشد.
اداره استاندارد ایران در سال 1354 استاندارد کندوی زنبورعسل را با شماره 1416 تدوین نموده و در سال 62 آن را بازنگری کرده است . اما این استاندارد در بین زنبورداران شناخته شده نبوده و مورد استفاده قرار نگرفته است.
در چنین شرایطی بهترین گزینه برای رفع کاستی های کندوی زنبورعسل بازنگری دوم استاندارد 1416 با حضور همه ی بخش های صنعت زنبورداری و تشویق زنبورداران در کاربست آن است.
مقدمه:
زنبور عسل حشرهای لانهساز است که در ساخت لانه خود از اصولی خاص اما یکسان پیروی میکند. این حشره در شیار کوهها یا تنه درختان لانه میسازد و برای تأمین غذای خود، زاد و ولد و زمستانگذرانی، عسل اندوخته میکند که ممکن است اندکی عسل مازاد بر نیازش نیز تولید کند. انسان، با کشف و مدیریت رفتارهای طبیعی زنبورعسل، توانست عسل بیشتری بهدست آورد. با گذشت زمان و افزایش جمعیت، افزایش تقاضا رخ داد و این موضوع بهتدریج پیشرفت علم زنبورداری و ابزارهای آن و در نهایت پیشرفت صنعت زنبورداری را سبب شد که نتیجه آن تولید عسل بیشتر بود. تولید صنعتی، عسل را به کالایی تجاری تبدیل کرد. کالای تجاری قوانین و مقررات مخصوص به خود را داراست و با رقابت پیوندی تنگاتنگ دارد.
شبکه ارتباط جهانی و سهولت در حمل و نقل کالا رونق بازارهای محلی و سنتی را کمرنگ کرده و این بازارها دیگر محل امنی برای تولیدکنندگان با هر قیمت و کیفیتی نیستند. در بازار ایران نیز چندی است که بخشهای مختلفی از صنعت به دلیل نداشتن توان رقابتی با کالاهای وارداتی، دچار رکود و یا تعطیلی شدهاند و نشانههای آشکاری از این تهدید هم در صنعت زنبورداری به چشم میخورد. این تهدید اگرچه جدی و ویرانگر است، چنانچه مدیریت شود، میتواند فرصتی برای رشد و تغییر در روند ساز و کارهای ناکارآمد پیشین باشد.
بازار، نیازمند عسل به مقدار زیاد و کیفیت مناسب و قیمتی رقابتی است. افزایش تعداد کندو راهکاری پایانی، پرهزینه و کماثر کار است. پیش از این، باید به سراغ راههای افزایش بهرهوری رفت؛ چه در زمینه کاهش هزینههای تولید و چه در بالا بردن میزان عسل تولیدشده در هر کندو. برای افزایش بهرهوری تمامی عوامل تأثیرگذار بر این صنعت باید جزء به جزء بازنگری شوند.
عوامل تأثیرگذار بر صنعت زنبورداری
در ابتدا به معرفی عوامل تأثیرگذار بر صنعت زنبورداری میپردازیم. این عوامل عبارتاند از: الف) زنبوردار، ب) نهادهای صنفی، ج) نهادهای دولتی سیاستگذار و مجری، د) نهادهای علمی و تحقیقاتی دانشگاهها، ه) صنایع وابسته، و) نژاد زنبور، ز) بیماری، راههای پیشگیری و درمان، ح) سرزمین و کوچ، و ط) کندو و ابزار.
عوامل یاد شده حلقههای به هم پیوسته صنعت زنبورداریاند که سستی و کاستی در هر یک، در کار این صنعت خلل وارد خواهد کرد.
این نوشتار با هدف بررسی کندوی زنبورعسل مدرن در ایران به رشته تحریر درآمده است .
کندوی مدرن زنبورعسل پس از ورود به ایران برخی از ویژگی های خود را که حاصل تجربیات چندین ساله زنبورداران بوده از دست داده است .
گرمایش کره زمین و همچنین ایران طلب میکند که افزون بر سیستم های عایق بندی کندوهای مدرن روش جدیدی برای حفاظت از کلنی در گرمای تابستان طراحی و به کار گرفته شود .
یکسان نبودن اندازه کندو در ایران با برهم زدن سیستم داخلی کندو تولید را کاهش داده و کار با کندو را وقت گیر و دشوار کرده است.استفاده از ابزارهای مدرن استحصال عسل با هدف کاهش هزینه و رعایت بهداشت نیازمند قابهای یک اندازه است که امکان کاربست آن در زنبورداری ایران وجود ندارد.
کندو ابزار سرمایه ای برای زنبوردار است، استحکام و طول عمر آن نقشی جدی در اقتصاد این صنعت دارد و ضروری است که تکنولوژی های رایج را در تولید آن به کار گرفت.
زنبور حشره ای لانه ساز است و همین کار سبب گردیده است که زنبورداران رفع برخی کاستی های کندو را به خود کلنی واگذار نمایند، در شرایطی که هدف از زنبورداری بهدست آوردن عسل و فرآوردههای کندو است، لانهسازی و یا فعالیتهای جبرانی زنبور جهت برطرف کردن نقایص کندو سبب کاهش شهدآوری به کندو شده و همچنین مصرف بیشتر عسل را سبب میشود. هنر زنبورداری در آن است که زنبور هر چه کمتر به کار لانهسازی پرداخته و در کار زادآوری، جمعآوری عسل یا اهداف زنبوردار باشد.
تلاش در راه بهبود صنعت زنبورداری از آنرو پُراهمیت است که سرزمین چهار فصل ایران ویژگیهای لازم برای رشد و گسترش این صنعت را داراست ( مزیت نسبی) و زنبور نیز به عنوان حشره گردهافشان نقش حیاتی در چرخه زیستی و افزایش تولیدات کشاورزی دارد.
[/JUSTIFY]
چکیده
کندوی مدرن زنبور عسل ( نوع لانگستروت) بیش از 60 سال است که وارد ایران شده است. در طی این سالها کندو دستخوش تغییراتی مانند حذف درپوش داخلی، یکپارچه شدن بدنه و کف و عدم یکنواختی در اندازه های بدنه و قاب گردیده و از کارایی آن کاسته شده است.
از دیگر سو هوای کره زمین و همچنین ایران در طی 30 الی 40 سال گذشته گرم تر شده و کندوهای موجود که برای چنین شرایطی طراحی نشده اند توان حفاظت از کلنی در گرمای تابستان را ندارند.
از آنجا که صنعت زنبورداری مانند دیگر بخش های اقتصاد در فضای رقابتی قرار دارد بازنگری نسبت به وضع کندوی زنبورعسل و رفع نقایص آن در راستای افزایش بهره وری امری ضروری و گریز ناپذیر می باشد.
اداره استاندارد ایران در سال 1354 استاندارد کندوی زنبورعسل را با شماره 1416 تدوین نموده و در سال 62 آن را بازنگری کرده است . اما این استاندارد در بین زنبورداران شناخته شده نبوده و مورد استفاده قرار نگرفته است.
در چنین شرایطی بهترین گزینه برای رفع کاستی های کندوی زنبورعسل بازنگری دوم استاندارد 1416 با حضور همه ی بخش های صنعت زنبورداری و تشویق زنبورداران در کاربست آن است.
مقدمه:
زنبور عسل حشرهای لانهساز است که در ساخت لانه خود از اصولی خاص اما یکسان پیروی میکند. این حشره در شیار کوهها یا تنه درختان لانه میسازد و برای تأمین غذای خود، زاد و ولد و زمستانگذرانی، عسل اندوخته میکند که ممکن است اندکی عسل مازاد بر نیازش نیز تولید کند. انسان، با کشف و مدیریت رفتارهای طبیعی زنبورعسل، توانست عسل بیشتری بهدست آورد. با گذشت زمان و افزایش جمعیت، افزایش تقاضا رخ داد و این موضوع بهتدریج پیشرفت علم زنبورداری و ابزارهای آن و در نهایت پیشرفت صنعت زنبورداری را سبب شد که نتیجه آن تولید عسل بیشتر بود. تولید صنعتی، عسل را به کالایی تجاری تبدیل کرد. کالای تجاری قوانین و مقررات مخصوص به خود را داراست و با رقابت پیوندی تنگاتنگ دارد.
شبکه ارتباط جهانی و سهولت در حمل و نقل کالا رونق بازارهای محلی و سنتی را کمرنگ کرده و این بازارها دیگر محل امنی برای تولیدکنندگان با هر قیمت و کیفیتی نیستند. در بازار ایران نیز چندی است که بخشهای مختلفی از صنعت به دلیل نداشتن توان رقابتی با کالاهای وارداتی، دچار رکود و یا تعطیلی شدهاند و نشانههای آشکاری از این تهدید هم در صنعت زنبورداری به چشم میخورد. این تهدید اگرچه جدی و ویرانگر است، چنانچه مدیریت شود، میتواند فرصتی برای رشد و تغییر در روند ساز و کارهای ناکارآمد پیشین باشد.
بازار، نیازمند عسل به مقدار زیاد و کیفیت مناسب و قیمتی رقابتی است. افزایش تعداد کندو راهکاری پایانی، پرهزینه و کماثر کار است. پیش از این، باید به سراغ راههای افزایش بهرهوری رفت؛ چه در زمینه کاهش هزینههای تولید و چه در بالا بردن میزان عسل تولیدشده در هر کندو. برای افزایش بهرهوری تمامی عوامل تأثیرگذار بر این صنعت باید جزء به جزء بازنگری شوند.
عوامل تأثیرگذار بر صنعت زنبورداری
در ابتدا به معرفی عوامل تأثیرگذار بر صنعت زنبورداری میپردازیم. این عوامل عبارتاند از: الف) زنبوردار، ب) نهادهای صنفی، ج) نهادهای دولتی سیاستگذار و مجری، د) نهادهای علمی و تحقیقاتی دانشگاهها، ه) صنایع وابسته، و) نژاد زنبور، ز) بیماری، راههای پیشگیری و درمان، ح) سرزمین و کوچ، و ط) کندو و ابزار.
عوامل یاد شده حلقههای به هم پیوسته صنعت زنبورداریاند که سستی و کاستی در هر یک، در کار این صنعت خلل وارد خواهد کرد.
این نوشتار با هدف بررسی کندوی زنبورعسل مدرن در ایران به رشته تحریر درآمده است .
کندوی مدرن زنبورعسل پس از ورود به ایران برخی از ویژگی های خود را که حاصل تجربیات چندین ساله زنبورداران بوده از دست داده است .
گرمایش کره زمین و همچنین ایران طلب میکند که افزون بر سیستم های عایق بندی کندوهای مدرن روش جدیدی برای حفاظت از کلنی در گرمای تابستان طراحی و به کار گرفته شود .
یکسان نبودن اندازه کندو در ایران با برهم زدن سیستم داخلی کندو تولید را کاهش داده و کار با کندو را وقت گیر و دشوار کرده است.استفاده از ابزارهای مدرن استحصال عسل با هدف کاهش هزینه و رعایت بهداشت نیازمند قابهای یک اندازه است که امکان کاربست آن در زنبورداری ایران وجود ندارد.
کندو ابزار سرمایه ای برای زنبوردار است، استحکام و طول عمر آن نقشی جدی در اقتصاد این صنعت دارد و ضروری است که تکنولوژی های رایج را در تولید آن به کار گرفت.
زنبور حشره ای لانه ساز است و همین کار سبب گردیده است که زنبورداران رفع برخی کاستی های کندو را به خود کلنی واگذار نمایند، در شرایطی که هدف از زنبورداری بهدست آوردن عسل و فرآوردههای کندو است، لانهسازی و یا فعالیتهای جبرانی زنبور جهت برطرف کردن نقایص کندو سبب کاهش شهدآوری به کندو شده و همچنین مصرف بیشتر عسل را سبب میشود. هنر زنبورداری در آن است که زنبور هر چه کمتر به کار لانهسازی پرداخته و در کار زادآوری، جمعآوری عسل یا اهداف زنبوردار باشد.
تلاش در راه بهبود صنعت زنبورداری از آنرو پُراهمیت است که سرزمین چهار فصل ایران ویژگیهای لازم برای رشد و گسترش این صنعت را داراست ( مزیت نسبی) و زنبور نیز به عنوان حشره گردهافشان نقش حیاتی در چرخه زیستی و افزایش تولیدات کشاورزی دارد.
[/JUSTIFY]