صفحه 1 از 1

اقدامات حفاظتی در مقابل خسارت زنبورعسل از سمپاشی

ارسال شده: شنبه ۱ مرداد ۱۳۹۰, ۷:۰۱ ب.ظ
توسط mellifera
[JUSTIFY]اقدامات حفاظتی در مقابل خسارت زنبورعسل از سمپاشی
در اجرای عملیات حفاظت زنبورعسل در مقابل سموم کشاورزی هم زارعین و باغداران و هم زنبورداران ، علاوه بر دولت نقش دارند .
الف – نقش زارعین و باغداران :

1- در صورت وجود واحدهای زنبورداری تا شعاع 4 کیلومتری مزارع و باغات ، برنامه سمپاشی به اطلاع این واحدها رسانده شود .

2- سمپاشی قبل و یا بعذ از مرحله گلدهی(ونه در خلال دوره گلدهی) انجام گیرد .

3- سمپاشی در خلال روز که زنبورعسل مشغول چرا و جمع آوری شهد و گرده گل و آشامیدن آب است انجام نشود . بهتر است زمان سمپاشی به صبح زود ، هنگام غروب و یا طی شب محدود گردد .
4- سعی شود از سموم کم خطر برای زنبورعسل استفاده شود . بطورکلی مصرف سموم به صورت گرد بیش از محلول پاشی برای زنبورعسل خطر به همراه دارد ولی به صورت گرانول کمترین خطر را دارد . همچنین سموم آلی کم خطرتر از سموم معدنی و آرسنیکی می باشند . زیرا سموم آلی به سرعت تجزیه شده و اثر آنها از بین می رود . غالباً برای زنبورداریها سمپاشی با هواپیما بیش از سمپاشی زمینی خطر دارد .
5- در باغاتی که پوشش گیاهی زیر درختان در مرحله گلدهی می باشد ف بهتر است قبل از سمپاشی درختان این پوشش درو شود تا امکان استفاده زنبورعسل ازگلهای پوشش گیاهی(پس از سمپاشی) وجود نداشته باشد .
6- چنانچه همه ساله آفات و بیماریهای مشخص به محصولات منطقه خسارن وارد می کنند ، بهتر است قبل از گرم شدن هوا و غلبه آفت وبیماری به سمپاشی مناسبی مبادرت گردد . سمپاشی در اوایل فصل این مزیت را دارد که گیاهان هنوز به مرحله گلدهی نرسیده اند و زنبورعسل و سایر حشرات مفید و گرده افشان فعالیت صحرائی خود را کاملاً شروع نکرده اند .

ب- نقش زنبورداران :

1- حتی الامکان کندوها در نقاطی استقرار یابند که از محلهای مورد سمپاشی شدید دور باشند و یا بتوان به سهولت برای آنها اقدامات احتیاطی پیشگیری و درمانی را بعمل آورد .

2- از انواع محصولات مزارع و باغات و برنامه سمپاشی آنها تا شعاع چهار کیلومتر از زنبورداری اطلاع کافی در دست باشد .

3- معمولاً رعایت فاصله پانصد متر فاصله کندو از محل سمپاشی بطور قابل ملاحظه ای از خطر مسمومیت می کاهد مگر آنکه مزرعه یا باغ سمپاشی تنها منبع غذائی قابل دسترس زنبور باشد که در این صورت خطر مسمومیت تا چند کیلومتر وجود خواهد داشت .

4- از جمله اقدامات احتیاطی برای حفاظت کندوها پوشاندن انها با گونی یا پلاستیک ضخیم به مدت یکی دو ساعت در حین سمپاشی و کمی بعد از آن است . در صورت استفاده از سموم خطرناک برای زنبورعسل می توان کندوها را به مدت دو روز با گونی مرطوب پوشانید . در صورتی که از سموم خطرناک و با دوام استفاده شود باید کندوها را به مکان دیگری با حد اقل شش کیلومتر فاصله منتقل نمود . کندوهائی که دو سه روز بعد از سمپاشی به منطقه سمپاشی شده وارد می شوند خطر اصلی مسمومیت را پشت سر گذاشته اند .

ج: نقش دولت :

1- لازم است مقررات ویژه ای در زمینه کاربرد سموم کم خطر برای زنبورعسل و حمایت زنبورداران تدوین و تصویب گردد به طوری که خاطیان ملزم به جبران خسارت های وارده باشند .

2- جهت پیش اگاهی زنبورداران و کشاورزان از برنامه های وسیع سمپاشی توسط مرسسات کشاورزی یک سیستم خبری ایجاد گردد .

3- از طریق رسانه های جمعی و تشکیل کلاسهای اموزشی اهمیت زنبورعسل و حشرات گرده افشان در افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی و همچنین لزوم نگهداری و حفاظت این گونه حشرات در برابر سموم کشاورزی تشریح شود و امر زنبورداری تشویق گردد .

4- آمار مربوط به زنبورداری ها جمع آوری و اطلاعات لازم در مورد زنبورداران ثبت گردد .



منبع : پرورش زنبورعسل نوشته دکتر عبادی
[/JUSTIFY]

Re: اقدامات حفاظتی در مقابل خسارت زنبورعسل از سمپاشی

ارسال شده: دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۳, ۷:۵۴ ب.ظ
توسط mellifera
[CENTER]

[CENTER]آدرس اصلي اين مبحث:

post11456.html#p11456[/CENTER][/CENTER]