صفحه 1 از 1

بیماری آکاریوز

ارسال شده: یک‌شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۰, ۱۲:۵۷ ب.ظ
توسط 3357
[JUSTIFY]بیماری آکاریوز

این بیماری برای اولین بار ، سال ۷۳ در ایران گزارش شد . شیوع آن بیشتر در مناطق شمالی است .
عامل بیماری
کنه ای است به نام آکاراپیس وودی یا مایت تراشه ای (Acarapis voodi ) که از گونه ی کنه های گیاهی است ، در داخل مجاری تنفسی زندگی می کند و یک انگل داخلی به حساب می آید .
اين انگل چشم نداشته و دارای ۴ زوج پاست . اندازه ای حدود ۱/. میلی متر داشته و تمام مراحل زندگی انگل - از تخم تا بلوغ - را در یک تراشه می توان دید .
انگل فقط تا قبل از ۵ روزگی خروج زنبور از حجره ؛ یعنی قبل از ۵ روزگی بلوغ زنبور می تواند از راه سوراخ های تنفسی ناحیه ي سینه وارد بدن زنبور شود ؛ زیرا از ۹ روزگی به بعد سوراخ ها با موهايی بسته و محافظت می شوند .
آکاراپیس پس از ورود شروع به تخم گذاری می کند . تخم های انگل درشت بوده و به اندازه ي جثه ي انگل هستند. ۳ تا ۶ روز بعد از آن ، تخم ها تفریخ و بعد از ۶ تا ۱۰ روز تبدیل به کنه ی بالغ و آماده ي جفت گیری می شوند . در کل ، فاصله ي هر نسل تا نسل بعدی حدود ۹ تا ۱۴ روز طول می کشد .
انتشار
رفتار غارت در انتشار بیماری مهمترین نقش را دارد . رفتار جستجوگری و نقل و انتقال کندوها بین زنبورستان نیز در انتشار بیماری نقش دارند .
علايم
عدم قدرت پرواز ، افتادن ناگهانی زنبور بالغ در هنگام پرواز ، گیج و مشوش شدن زنبور ، متورم بودن شکم و در آمدن بال به شکل K از جمله علايم اين بيماري هستند .
تشخیص
برای تشخیص بیماری حلقه ي اول سینه ي زنبور را که محل اسپیراکل تنفسی است ، جدا کرده و زیر لوپ آن را بررسی می کنیم . در آلودگی انگلی ، لوله ي نای یا تراشه ، تیره دیده می شود .
روش دیگر ، استفاده از روش دیسک است . در این روش ، بند اول سینه را بریده و ۲۴ ساعت در محلول پتاس قرار می دهیم . پتاس باعث لیز شدن عضله ها می شود . چیزی که باقی می ماند نای است که می توان آن را بررسی کرد .
درمان
برای درمان آلودگی آکاراپیس وودی از اکثر داروهای مورد استفاده در درمان انگل واروآ می توان استفاده کرد .
عوارض آلودگی به آکاراپیس
انسداد تراشه های تنفسی ، از دست دادن مواد غذايی ، به وجود آمدن عفونت های ثانویه ، انتقال بیماری های عفونی ، فلجی مزمن ، آسیب مستقیم به عضله هاي پروازی ، تغيیر در متبولیسم کلونی ، کاهش طول عمر و کاهش توانايی عضله هاي پروازی
[/JUSTIFY]

Re: بیماری آکاریوز

ارسال شده: چهارشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۱, ۱۰:۳۵ ق.ظ
توسط peymanbee
با تشکر از توضیحات چند جمله ای هم من اضافه میکنم:
این کنه در زنبور 3 گونه مختلف داره که فقط یک گونه باعث بیماری میشه.گونه ها :A.dorsalis- A.externus- A.woodi هستند که گونه A.woodi باعث بروز علایم بیماری میشه.این انگل هم به لحاظ فیزیولوژیک با تغذیه از همولنف و هم به لحاظ تخریش دیواره ی نای و ناکارامد کردن دستگاه تنفسی باعث بروز علایم بیماری میشه که شدت ودامنه این علایم تا حد زیادی به تعداد انگل داره. در مورد تشخیص بیماری روش میکروسکوپیک هنوز هم به عنوان روش رایج مطرح هست چون سریع و ارزونه اما احتیاج به تجربه داره. روشهای ملکولی هم مثل ELISAوPCR هم قابل استفاده هست که به علت گرانی و بعضی واکنش های کاذب فقط در سطح ازمایشگاه های تحقیقاتی استفاده میشه.
منبع: سایت (OIE) سازمان جهانی بیماریهای دامی
تجربیات شخصی نگارنده MOLECULAR SYSTEMATIC LAB. BIOLOGY DEPARTMENT.ANKARA UNIVERSITY

Re: بیماری آکاریوز

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۱, ۵:۰۷ ب.ظ
توسط mellifera
[CENTER] تصویر[/CENTER]
[CENTER] تصویر[/CENTER]
[CENTER] تصویر[/CENTER]
[CENTER] تصویر[/CENTER]
[CENTER] تصویر[/CENTER]
[CENTER] تصویر[/CENTER]