[JUSTIFY]
گل ماهور یا
خرگوشک (نام علمی: .Verbascum thapsus L)، گلی است خاص در منطقه
آسیا و
اروپا که بر اساس برخی گفتهها هنگامی که آواز ماهور در کنار آن خوانده یا نواخته شود گل پژمرده میشود. محلول خرگوشک برای رشد مو و ابرو موثر است.
گل ماهور:
گل ماهور یا خرگوشک گیاهی است که به خاطرشباهت زیاد برگهایش به گوش خرگوش به آن داده شده است در دوران بقراط حکیم گل ماهور را به خاطر خواص درمانی اش میشناختند و برای دردهای دستگاه تنفسی از آن بهره میبردند در ادیسه اثر هومر ، "اولیس " برای آنکه فریب افسون " سیروس " را نخورد با استفاده از این گیاه خود رامحفوظ میداشته است و گفته میشود در قرون وسطی گدایان به خاطر جلب ترحم مردم نیکوکار تن خود را نوعی آلاله می مالیدند تا زخمهای چرکینی پدید آید سپس با مالیدن ضماد برگ گل ماهور روی زخم ، آن را مداوا میکردند زیرا تاثیرش روی دملها و زخمها غیر قابل تردید است.
مشخصات ظاهری:
گیاهی بلند و دو ساله است که در سال اول بوته ای گسترده بر زمین است و در سال دوم ساقه ای از آن میروید که تا دو متر ارتفاع دارد . در انتهای ساقه خوشه زیبائی از گل های زرد رنگ میروید . برگهای آن بلند و پرزدار و از کرکی مخملی و نرمی پوشیده شده است که شبیه گلهای انگشتانه است.
زیستگاه طبیعی آن در دامغان:
گل ماهور در غالب مناطق استپی ، دامنه های کوهستانی و بیشه زارها و علفزارهای شهرستان دامغان میروید و بیشتر خاکهای گچی شن دار و قلوه سنگ دارهای کوهستانهی را ترجیح می دهد.
دوران گل دهی:
خرداد تا شهریور
زمان برداشت گلها:
خرداد تا شهریور
قسمتهای مورد استفاده:
گلها ، برگها و گاهی ریشه ها
خواص داروئی:
گل ماهور یکی از قدیمی ترین گیاهان داروئی دنیا میباشد که از جوشانده و دم کرده آن برای تسکسن برونشیت ، دردهای سینه ، خلط سینه ، درمان بیماری آسم و بخصوص نوع سل و ریوی که از علائم آنها سرفه های دردناک ناشی از گرفتگی ماهیچه هاست استفاده میشده است
امروزه نیزبه خاطر تاثیر بالائی که روی بیماریهای مختلف دستگاه تنفسی دارد برای این گیاه در صنایه داروئی اهمیت زیادی قادرند. گلهای آن نیز مسکن و آرام بخش هستند و مصرف چای آن به درمان بیخوابی کمک می کند.
شیوه مصرف :
استفاده خوراکی:
گرم گل را در یک لیتر آب جوش یا شیر جوشان بریزید دم کرده را پیش از مصرف از پارچه ریز بافتی بگذرانید . برای درمان عفونتهای ریوی ، تنگی نفس ، نفخ ریه روزی سه بار و هر بار یک فنجان از این دم کرده را بین غذاها بنوشید
شربت:
25 گرم گل و 50 گرم شکر را در یک لیتر شیر بجوشانید ، صاف کنید و در موارد سرفه مزمن و هر نوع ناراحتی ریوی یا سینه ای روزانه 6 قاشق از این شربت را بنوشید
استعمال غیر خوراکی:
اگر چند برگ گل ماهور را در شیر بجوشانید له شده آن به صورت ضماد بر روی کورک و انواع زخمهای جلدی قرار دهید ، تاثیر مفیدی میگذارد و نیز حمام آنها برای مداوای اولسرها و بواسیر استفاده میشود.
موارد مصرف در زیبائی:
چند برگ تازه گل ماهور را در شیر بپزید و به صورت مرهم روی پوست قرار دهید . بسیاری از ناراحتیهای خاص پوستهای خشک و شکننده با این مرهم برطرف میشوند. از گلهای گل ماهور رنگ زردی بدست میاید که بانوان روم باستان از آن برای رنگ کردن موهای خود از آن استفاده میکردند.
طریقه جمع آوری :
گل های این گیاه را باید در هوای آفتابی به صورت تدریجی که گیاه گل می دهد چید و فقط کاسه و سیخک آن را بدون حقه گل جمع آوری کرد و گلبرگ ها نباید پلاسیده شوند و باید به سرعت آنها را در خشک کن با حد اکثر دمای 60 درجه سانتیگراد خشک کرد که در این حال به رنگ زرد روشن می مانند و بوی آنها عسلی است.
منبع: وبلاگ هیئت کوهنوردی شهرستان دامغان
گردآورنده: مصطفی سعیدی
[/JUSTIFY]