در کشور ما به علت محدود بودن منابع شهد در بیشتر نقاط کشور و عدم امکاناستفاده زنبورداران از بیشتر منابع شهد باغ ها و مزارع عسل خیز ، حتی درفصول بهار و تابستان مجبورند برای تولید عسل قابل فروش به دلایل اقتصادی ،از تغذیه مکمل شربت شکر استفاده کنند ؛ در غیر اینصورت در بیشتر نقاط کشور ،میانگین تولید عسل طبیعی هر کندو کمتر از 10 کیلو خواهد بود که چنینتولیدی با قیمتی که مردم حاضرند برای عسل بپردازند ، برای زنبوردار اقتصادیو ممکن نخواهد بود . در کل اگر اصول و مراحل رسیدن عسل در تهیه چنین عسل هایی مراعات شود نمی توان به آن عسل تقلبی گفت و فقط از جهت تعریف عسلاستانداردبا آن مغایرت دارد و چنانچهذکر شد اگر از شربت های غنی شده استفاده شود از عسل های تهیه شده از شهدگل ، حتی به مراتب با ارزش تر خواهد بود که در تعریف ، آنرا در رده عسل هایغیر طبیعی ( نه تقلبی ) طبقه بندی میکنند . تقلبی و تقلبات در عسل چیست : در حالت کلی عسل تهیه شده از مواد قندی و قند های اینورت که زنبور عسل هیچگونه نقشی در جمع آوری آن نداشته باشد ، و افزودن هر ماده دیگر اعم از موادقندی و انواع اسانسها ، رنگها و انواع نگه دارنده ها به عسل ، جزء تقلباتمحسوب میشود و ارزش آن در مقایسه با عسل صفر است . یکی از راه های تشخیص عسل از عسل تقلبی شکرک زدن آن است ، این تصور که عسلتقلبی در شرایط سرما و در طول مدت نگه داری شکرک میزند کاملا اشتباه بوده واین شرایط برای عسل های طبیعی صادق است چرا که در مدت نگه داری و درمجاورت سرما ، با کاهش رطوبت و ایجاد بلور های منظم قندی در نتیجه وجودآنزیمهای افزوده توسط زنبور عسل ( دیاستاز های عسل همانند آنزیم اینورتاز ) ، عسل شروع به شکرک زدن میکند که درجه سفتی و زمان شروع شکرک زدن به نوعگل و آب و هوایی منطقه دارد ؛ عسل طبیعی و غیر طبیعی هر دو در شرایط سرماشکرک میزنند ، بنابراین جهت تشخیص چنین عسل هایی دقیقترین روش ، آزمایشاتیاست که در آزمایشگاههای مجهز مواد غذایی و شیمیایی روی آن انجام میگیرد ؛ولی شناسایی چنین تقلبات برای عموم مردم که دسترسی به این آزمایشگاهها راندارند از لحاظ کمی غیر ممکن بوده در مواردی با استفاده از تجربیات و آگاهیداشتن از نوع عطر و طعم عسل از جهت کیفی میتوان حدس هایی زد . چرا که عسلدارای عطر و طعم مخصوص به خود است و در تعریف آن چنین بیان میشود که عسلدارای عطر و طعم عسل است . شکرک زدن عسل نه تنها دلیل بر تقلبی بودن نیست بلکه بر عکس معرف آن است کهعسل کاملاً سالم بوده ونمی تواند تقلبی باشد و این بر خلاف تصور غلط درایران است که عسل شکرک زده را تقلبی میدانند. عسلی که بوییدن آن باعث عطسه شود ، و نوشیدنش سکر و مستی آورد و چشیدنش گلو را بسوزاند ، برای تغذیه مناسب نمی باشد .
آنچه که در اصطلاح (شکرک زدن) می گویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهنتقلبی بودن عسل را تداعی میکند ، چیزی جز پدیده تبلور (بلور شدن ،کریستالیزاسیون) نیست . محلول فوق اشباع محلولی است که نسبت به محلول های دیگر حاوی مواد حل شدهبیشتری باشد ، چنین محلولی کم و بیش ناپایدار بوده و پس از مدتی به حالتاشباع شده پایدار در می آید و ماده حل شده اضافی از محلول خارج می شود . بیشتر عسل ها با در نظر گرفتن میزان دکستروز در این گروه قرار دارند و درنتیجه متبلور شدن ، دکستروز اضافی از عسل خارج شده و به تعادل می رسد . زنبور عسل نوعی از آنزیم دیاستاز به نام انورتاز را نیز به شهد اضافه میکندکه این آنزیم به همراه مواد قندی و نشاسته ای که چهار پنجم وزن شهد راتشکیل می دهند عامل اصلی متبلور شدن یا شکرک زدن عسل به شمار میروند و سرعتشکرک زدن مستقیماً به نسبت کربوهیدرات ها یعنی نسبت لولوز و دکستوز وابستهمیباشد و نسبت آن مستقیماً به نوع گل و پوشش گیاهی و فصل برداشت عسل درمنطقه دارد یعنی متبلور شدن عسل بسته به نوع گل نیز متفاوت است . میزانلولز (فروکتوز) معمولاً بیشتر از میزان گلوکز است ( حداقل 0.9 ) و هر قدرمقدار فروکتوز کمتر باشد شکرک زدن عسل سریعتر خواهد بود به طوری که سرعتشکرک زدن آن از هنگام تهیه ( جمع آوری شهد عسل از کندو /عسل گل پیچک) تاچند ماه حتی چند سال به طول می انجامد ؛ مثلاً در مورد عسل اقاقیا حتی بهچند سال هم میرسد. یکی دیگر از عوامل شکرک زدن عسل وجود هسته مرکزی برای تشکیل بلور است ، درواقع وجود بلور های ریز دکستروز ، ذرات گرد و خاک یا دانه گرده می تواند بهعنوان کانونی برای شروع شکرک باشد . دما نیز یکی دیگر از عوامل تبلور در عسل است به طوری که نگه داری در درجهحرارت 10 درجه سانتیگراد عمل تبلور را تسریع می کند .
بازدیدکنندگان غیر عضو حق ارسال نظر و پیشنهاد در مورد مطالب این سایت ندارند . برای استفاده از سرویسهای مخصوص کاربران عضو سایت شوید.
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی واقع در شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی یکی از مجهزترین فروشگاههای لوازم زنبورداری در منطقه شمال غرب کشور می باشد که در زمینه تولید و عرضه لوازم و تجهیزات و محصولات زنبوداری به صورت عمده و خرده فروشی با زنبوداران عزیز همکاری داشته و توانسته است با پشتکار و بروز رسانی مداوم و تهیه ملزومات زنبوداری درجه یک رضایت زنبوداران عزیز را فراهم آورد.
این فروشگاه توانسته است انواع لوازم زنبوداری تولید داخل و خارجی را برای اولین بار در سطح منطقه و کل ایران عرضه نموده و نمایندگی فروش اکثر تولید کنندگان داخلی را کسب نماید.
این فروشگاه جهت سهولت در خرید و تهیه ملزومات زنبوداری و بروز رسانی اطلاعات زنبوداران اقدام به راه اندازی کاملترین سایت زنبورعسل و فروشگاه لوازم زنبوداری نمموده است.
آدرس :آذربایجان شرقی مرند فروشگاه لوازم زنبوداری جهانی 09144929484
درباره ما
سایت زنبور عسل ایران (لوازم زنبورداری جهانی) از سال 1388 با هدف ترویج و اشتراک گذاری مطالب زنبورداری توسط مدیر سایت مهندس امین جهانی از شهرستان مرند پایه گذاری گردید تا زنبورداران بتوانند در کنار هم از تجربیات یکدیگر استفاده نمایند . امید است با استفاده از مطالب ارائه شده در سایت گامی در جهت مدرنتر شدن صنعت زنبورداری برداشته باشیم.