مشخصات و خصوصیال گرده گل
گرده ها به عنوان هاگهای کوچک موجود در بساک گل نقشی مانند اسپرم را در زندگی انسان دارا می باشند دانه های گرده ، زنده دارای دو لایه اگزین ( Exine ) و انتین ( Intıne ) می باشد که لایه اگزین دارای مقاومت زیادی در برابر عوامل مکانیکی و شیمیایی می باشد دانه های گرده در شرایط خشک تنفس ضعیفی داشته و در حالت خواب موقت به سر می برند .
میزان پروتئین دانه های گرده بیش از 40 درصد بوده که در گونه های گیاهی متفاوت است . کافیلد در سال 1980 نوزده و براون در سال 1989 حداقل 21 اسید آمینه را در دانه های گرده زنبور عسل شناسایی نمودند .
یک زنبور عسل قادر به حمل پنج میلیون دانه گرده می باشد که عمدتا" در بند اول ( پنجه ) پاهای سوم بسته بندی شده و به کندو حمل می شود تا نیاز غذایی لاروهای داخل کندو را فراهم آورد .
امروزه روشهای مختلفی برای جمع آوری گرده وجود دارد که یکی از متداول ترین آن که در کشورهایی مانند آمریکا و چین رایج می باشد استفاده از تله گرده می باشد.
شکل شماره 1
مقطع عرضی یک کندوی زنبور عسل و تله گرده نوع افقی
مثلا" تولید گرده در کشور چین به 2 تا 5 هزار تن در سال می رسد که از آن به طور عمده برای تولید مکمل های غذایی در صنایع غذایی و دارویی استفاده می شود .
در کتب و منابع علمی گرده به عنوان غذای خارق العاده و با ارزش غذایی زیاد ، تامین کننده سلامتی و یا غذای تندرستی نام برده شده که در بدن انسان تاثیر شگفت انگیزی مانند تجدید قوای جوانی و افزیش نیروی جنسی را دارا می باشد . مصارف دارویی این محصول با ارزش ، درمان پروستات ، درمان افسردگی ، درمان دیابت ، کاهش فشار خون و پیشگیری از پیری زودرس ذکر گردیده است .
مواد موجود در دانه های گرده شامل :
1- کربوهیدرات 2- پروتئین 3- چربی ها 4- مواد معدنی 5- آنزیمها می باشد که ارائه جدولهای ذیل به درصد آنها پرداخته می گردد.
جدول شماره 1 - ترکیبات موجود در گرده تازه
میانگین | نوع ترکیب |
22 | پروتئین |
31 | کربوهیدرات |
5 | چربی |
3 | مواد معدنی |
11 | آب |
ضمنا" گرده شامل قندهای احیا کننده که مخلوطی از دکستروزولولز می باشد که 30 درصد این قندها را زنبور عسل به گرده می افزاید زیرا دانه های گرده جمع آوری شده توسط دست دارای مقدار کمتری قند می باشد . مهمترین قندهای گرده ساکاروز ، فروکتوز ، گلوکز ، گالاکتوز ، مانوز ، گزیلوز ، لاکتوز و نشاسته می باشد . ( جدول شماره 2 )
جدول شماره 2 - ترکیبات شیمیایی گرده
میانگین | نوع ترکیب |
6/21 | پروتئین خام |
96/4 | عصاره اتری |
71/25 | قندهای احیا کننده |
71/2 | قندهای احیا کننده |
55/2 | نشاسته |
70/2 | خاکستر |
16/11 | آب |
55/28 | مواد غیر مشخص |
همچنین میزان متوسط پروتئین گرده در حدود 22 درصد و بیش از 19 اسید آمینه در گرده وجود دارد که بیش از 51 % کل مقدار پروتئین و 13 % از وزن خشک آن را تشکیل می دهند که تمامی اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز انسان در ترکیب پروتئین دانه گرده وجود دارد .
جدول شماره 3 - اسیدهای آمینه موجود در گرده
میانگین | نوع ترکیب |
7/4 | آرژین |
5/1 | هیستیدین |
7/4 | ایزولوسین |
6/5 | لوسین |
7/5 | لیزین |
7/1 | متیونین |
5/3 | فنیل آلانین |
6/4 | ترئونین |
6/1 | تریپتوفان |
6 | والین |
1/9 | اسید گلوتامیک |
جدول شماره 4 - اسیدهای چرب موجود در گرده
11- پالمتیک | 6- کاپریلیک | 1- اراشیدونیک |
12- پالمتیواولیک | 7- لوریک | 2- بهنیک |
13- استئاریک | 8- لینوائیک | 3- بروسیک |
9- مریستیک | 4- کاپریک | |
10- اولئیک | 5- کاپروئیک |
ویتامین ها :
ویتامین ها موادی هستند که برای رشد طبیعی موجودات زنده ضروری می باشند پیشوند Via یک کلمه لاتینی به معنای زندگی است . به طور کلی ویتامینهای مختلفی در دانه های گرده شناسایی شده است . فقدان آنها در رژیم غذایی باعث بروز بیماریهای مختلفی می شود . دانه های گرده دارای مقدار زیادی به خصوص ویتامین های محلول در آب می باشد .
جدول شماره 5 - ویتامینهای موجود در دانه گرده زنبور عسل در یک قاشق چایخوری بر حسب میلی اکی والان گرم ( meg ) در حدود 6/3 گرم
(Howell , 1981 ) and ( 1=sp 3/6 gr )
80 - 50 | پرو ویتامین A کاراتینوئید |
76/41 - 96/3 | ویتامین B1 |
56/61 - 92/16 | ریبوفلاوین B2 |
12/35 - 08/10 | پریدوکسین B6 |
43 - 30 | ویتامین B12 |
6/2595 - 6/471 | اسید اسکوربیک C |
16/2 - 72/0 | ویتامین D |
متوسط 15/1 | ویتامین E |
63 - 43 | فولسینا (Folsyna) |
42/2 - 68/5 | بیولین 11 |
3/31 - 3/0 | انیوستول |
مقدار نامشخص | اسید فولیک M |
7/387 - 7/134 | اسید نیکوتنیک - نیاسین |
32 - 103 - 68/13 | اسید رانتونتنیک |
متوسط 5/1 |
( Rutin - R ) R راتین |
مواد معدنی :
گرده گل از نظر مواد معدنی غنی بوده و دارای 2/9 تا 3/8 درصد مواد معدنی است . سیزده نوع ماده معدنی مختلف که برای رژیم غذایی انسان نیز ضروری هستند ، در گرده گل وجود دارد که عبارتند از : ,p , Ci , Mn , Ca , k , Na , Ni , Zn , Co , Mg , I , Cu , Fe تمامی این سیزده عنصر و بعضی عناصر دیگر در گرده گل وجود دارند . متداول ترین عناصر موجود در دانه های گرده به ترتیب زیر می باشند :پتاسیم ، فسفر ، منیزیم ، آهن ، مس ، منگنز و سایر مواد معدنی آن عبارتند از : برم ، ید ، نیکل ، سدیم ، باریم ، کرم و استرنسیوم.
جدول شماره 6 - مواد معدني موجود در گرده
میانگین |
نوع ترکیب |
69/18 - 83/5 |
سدیم |
96/7 - 53/3 |
منگنز |
82/3 - 19/0 | آلومینیوم |
53/14 - 48/1 | سلنیم |
93/39 - 76/22 | فسفر |
68/8 - 48/3 | کلسیم |
51/1 - 20/0 | منیزیم |
78/3 - 11/0 | آهن |
7/9 - 06/0 | مس |
آنزیمها :
دانه گرده از نظر میزان آنزیمها غنی می باشد آنزیمهای موجود در دانه گرده به ترتیب عبارتند از
کاتالاز | آمیلاز |
سیستم سیتوکروم | کوزیمار |
دیاستاز | دیسفراز |
ایزومراز ( 5 نوع ) | هیدرولاز ( 23 نوع ) |
لیازها ( 11 نوع ) | لاکتیک دهیدروژناز |
پکتاز | اکسیدوردوکتاز ( 24 نوع ) |
ساکاراز | فسفاتاز |
ترانسفراز ( 23 نوع ) | سوکسینیک دهیدروژناز |
منبع:خلخال كندو
فروشگاه لوازم زنبورداری جهانی واقع در شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی یکی از مجهزترین فروشگاههای لوازم زنبورداری در منطقه شمال غرب کشور می باشد که در زمینه تولید و عرضه لوازم و تجهیزات و محصولات زنبوداری به صورت عمده و خرده فروشی با زنبوداران عزیز همکاری داشته و توانسته است با پشتکار و بروز رسانی مداوم و تهیه ملزومات زنبوداری درجه یک رضایت زنبوداران عزیز را فراهم آورد.
این فروشگاه توانسته است انواع لوازم زنبوداری تولید داخل و خارجی را برای اولین بار در سطح منطقه و کل ایران عرضه نموده و نمایندگی فروش اکثر تولید کنندگان داخلی را کسب نماید.
این فروشگاه جهت سهولت در خرید و تهیه ملزومات زنبوداری و بروز رسانی اطلاعات زنبوداران اقدام به راه اندازی کاملترین سایت زنبورعسل و فروشگاه لوازم زنبوداری نمموده است.
آدرس اینترنتی سایت زنبورعسل ایران
فروشگاه لوازم زنبوداری
آدرس :آذربایجان شرقی مرند فروشگاه لوازم زنبوداری جهانی 09144929484
سایت زنبور عسل ایران (لوازم زنبورداری جهانی) از سال 1388 با هدف ترویج و اشتراک گذاری مطالب زنبورداری توسط مدیر سایت مهندس امین جهانی از شهرستان مرند پایه گذاری گردید تا زنبورداران بتوانند در کنار هم از تجربیات یکدیگر استفاده نمایند . امید است با استفاده از مطالب ارائه شده در سایت گامی در جهت مدرنتر شدن صنعت زنبورداری برداشته باشیم.